Без F-16, але зі снарядами? Очікування від "Рамштайну-9"

Без F-16, але зі снарядами? Очікування від "Рамштайну-9"

Головні питання дев'ятої зустрічі координаційної групи "Рамштайн" – захист українського неба, у тому числі "через залучення авіаційної платформи", танки, боєприпаси для ЗСУ. Про це повідомив учасник "Рамштайну-9" міністр оборони України Олексій Резніков. Зустріч відбувається сьогодні, 14 лютого. Перед її початком Резніков спілкувався з головою Пентагону Ллойдом Остіном. У тому, що питання боєприпасів буде ключовим на "Рамштайні-9", переконаний заступник головного редактора інтернет-видання "Українська правда" Євген Будерацький. Водночас у західних партнерів наразі немає згоди щодо передання Україні винищувачів F-16, зазначив Будерацький в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

Знову без F-16?

Євген Будерацький припускає, що питання передання винищувачів F-16 Україні не буде основним на цьому "Рамштайні". Україна прагне більшої конкретики і намагатиметься протискати це питання. Але наразі у західних союзників немає консенсусу — чи передавати бойові літаки? "Україна намагається застосувати всі дипломатичні важелі в авіаційному питанні. Після євротурне Володимира Зеленського ми бачимо зрушення з боку і Великобританії, і Франції. Однак ці держави не можуть нам поставити F-16. Водночас актуалізація "авіаційної" дискусії свідчить, що позитивне для України рішення наближається. І цей "Рамштайн" відповість на питання, наскільки швидко відбудеться передання F-16", — пояснює Євген Будерацький. Він зауважує, що Україна вже отримала європейські запаси радянських літаків МіГ та Су. І ці модернізовані літаки також є на порядку денному. Однак їх лишилося вже небагато. Тому, на думку експерта, Україні потрібен сучасніший вид літака, який підходить для обслуговування та ремонту західними державами. Крім того, надалі саме літаки західного типу є перспективнішими для української армії.

Фото з фейсбук-сторінки Євгена Будерацького

"Зайвих літаків немає ні в кого"

На прикладі танків та артилерії ми бачимо держави, які давали навіть більше, ніж могли собі дозволити, каже експерт. Зайвих літаків справді немає ні в кого. Бо коли держава купує зброю, вона на щось розраховує, навіть якщо зброя чи техніка вже є в запасі. Однак Будерацький вважає, що західні держави, які мають F-16, переглянуть свої аргументи й можуть змінити свою нинішню позицію стосовно авіадопомоги Україні. (Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок повідомила напередодні, що німецький уряд зараз не розглядає питання надання Україні винищувачів. Про це інформує Bild — ред.) 

На фото: винищувач F-16, en.wikipedia.org

"Питання боєприпасів буде ключовим"

За різними оцінками, великий наступ росіян в Україні або вже відбувається, або буде відбуватися. Тож на передній план "Рамштайну-9" виходитиме тема з боєприпасами для ЗСУ. Їхній дефіцит — це доволі складна тема, констатує експерт. (Як зазначила напередодні "Рамштайну-9" британська газета Financial Times, на цій зустрічі можуть обговорювати встановлення прямих контактів між Києвом та західними компаніями з виробництва зброї. Це прискорить і спростить її постачання для ЗСУ – ред.) Євген Будерацький вважає, що завдяки таким контактам західні заводи зможуть активізувати своє виробництво і відповідно Україна отримуватиме більше нарядів.  

Танки

Глава Пентагону Ллойд Остін перерахував сьогодні, 14 лютого держави, які почали підготовку до передання Україні танків Leopard 2 або погодилися на такий крок. Йдеться про Німеччину, Польщу, Канаду, Португалію, Іспанію, Норвегію, Данію та Нідерланди. Натомість міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус спростував дані, що європейці швидко сформують для України батальйон "леопардів". За інформацією видання Tagesschau, про це Пісторіус заявив перед засіданням керівників військових відомств держав НАТО у Брюсселі.

Ллойд Остін і Олексій Резніков на "Рамштайні-9", Фото: фейсбук-сторінка Олексія Резнікова