Двірники вручати повістки не мають права, а керівник ЖЕКу може — адвокат

Двірники вручати повістки не мають права, а керівник ЖЕКу може — адвокат

Від січня 2023 року в Україні почали видавати повістки нового зразка. Хто має право вручати їх під час війни? Чи законне їх вручення на вулиці? Про це в ефірі Українського радіо розповів адвокат Денис Головін.

0:00 0:00
10
1x

Як і де можуть вручати повістки?

У законах України не зазначено, в якому саме місці можуть вручати повістку, констатує адвокат. Тому її можна отримати будь-де — на вулиці, робочому місці, вдома. Щодо вручення на блокпостах, Денис Головін пояснює, що "працівники Територіальних центрів комплектування (ТЦК) за чинним законодавством не можуть перевіряти документи. Відтак цю функцію виконують поліцейські. Водночас закон про Національну поліцію чітко регламентує підстави, за яких поліцейський може перевіряти документи. Там немає пункту "перевірка військового обліку". Тож питання законності зупинок на блокпостах саме для виписки повісток чітко не регламентовано. А в Україні державні органи діють винятково в межах закону", — пояснює адвокат.

Повістки нового зразка

"Від січня 2023 року в Україні почали видавати повістки нового зразка. Від попередніх вони відрізняються тим, що замість військових комісаріатів у них вказані Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Там вказано перелік документів, які потрібно принести до центру для уточнення своїх даних. Також у повістці нового зразка чітко вказано, що військовозобов’язаний нестиме юридичну відповідальність у разі неявки до пункту без поважної причини. Водночас старий зразок повістки вже нечинний", — зазначає Головін. 

Хто має право вручати повістки? 

Якщо раніше повістки могли вручати співробітники військкомату, то зараз коло цих осіб розширили, розповідає адвокат. На органи місцевого самоврядування поклали обов’язок обліку військовозобов’язаних та їх інформування про мобілізацію і відвідання ТЦК. Тож повістки можуть вручати представники органів місцевого самоврядування, чиновники, власники будинків, де проживають особи, керівники підприємств, організацій, установ і навіть навчальних закладів, де вже починають створювати журнали обліку осіб. "Двірники не можуть вручати повістки, але керівник ЖЕКу може", — уточнює адвокат. 

                     Фото: Денис Головін (facebook.com/advokatmazalov)

"Отримання повісток не означає автоматичне відправлення на фронт"

Адвокат пояснює, що нинішнє масове вручення повісток пов’язане з тим, що вносять дані до Реєстру військовозобов'язаних, аби розуміти, який Україна має мобілізаційний резерв. "80% тих, хто отримав повістку, приходять до територіальних центрів комплектування, залишають персональні дані та йдуть додому. Тобто не всіх призивають і не всі потрібні", — додає він. 

Процедура вручення повістки

Вручення повістки регламентовано законом. Вона вручається безпосередньо особі під розпис, наголошує Головін. "Відкріпний корінець залишається у співробітників ТЦК і свідчить про те, що особа отримала повістку. Залишити родичам, кинути у поштову скриньку, відправити вайбером чи повідомити телефоном — це неналежне вручення повістки. Відповідно це не несе обов’язок по ній з’являтись", — резюмує адвокат.

Фото: depositphotos