"88 % військових, які повернуться з бойових подій або на ротацію, будуть мати порушення сну" — сомнолог про небезпеку безсоння

"88 % військових, які повернуться з бойових подій або на ротацію, будуть мати порушення сну" — сомнолог про небезпеку безсоння

Як свідчать дослідження, більшість військових, які беруть участь у бойових діях, мають проблеми зі сном, який є надважливим як для проведення військових операцій, так і для відновлення після. До чого призводить недосипання? З якими порушеннями сну стикаються наші військові? Та найголовніше — як їм допомогти? Українське радіо спілкувалося про це із сомнологом, кардіологом, президентом Української асоціації медицини сну Юрієм Погорецьким та кризовим психологом Андрієм Фоменком.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чим небезпечні порушення сну?

"При порушенні сну одномоментно буде виникати багато захворювань, зокрема: гіпертонія, аритмія, метаболічний синдром, цукровий діабет, ожиріння, депресія. Також безсоння може призвести й до суїцидів. Разом з тим, довоєнні дослідження в галузі сомнології доводили, що якщо вчасно налагодити сон, відновити його, то 96 % випадків лікування депресії закінчується успіхом", — розповів Юрій Погорецький.

За його словами, першою скаргою у військовослужбовців через порушення сну є саме депресія, хоча вони на неї й не звертають уваги, не розкриваються: "Тому дуже багато буде залежати від командриів, суспільства, якісно підготовлених лікарів, які почнуть запитували в першу чергу, який у людини сон. Якщо він поганий, то це потягне за собою й інсульти, й інфаркти, й навіть — раптову смерть уві сні".

Що таке військова сомнологія?

"В Америці з 2003 по 2011 рік проводили дослідження серед військових, адже спостерігалося надзвичайне зростання захворюваності на безсоння — на 652 %. В цей момент США включилися практично одночасно в чотири конфлікти: в Лівії, Іраці, Сирії та ін. Вчені побачили катастрофічне порушення сну та дихання уві сні.

Тому зараз ми звертаємо увагу на те, що обов’язково потрібно вивчати цей аспект, адже 88 % військових, які повернуться з бойових подій або на ротацію, будуть мати порушення сну та дихання уві сні. Ми будемо мати психоневрологію, дезадаптацію, дезорієнтацію та суїциди", — пояснив сомнолог.

Чим небезпечні часті пробудження під час сну?

"Під час сну центральна нервова система "продзвонює" інші системи для того, щоб отримати інформацію, зворотній зв’язок про те, наскільки добре вони функціонують. Натикаючись на якісь проблеми, вона може розбудити людину, тим самим сигналізуючи, що є якісь порушення або збої. Така проблема є дуже розповсюдженлю в людей, які переживають стрес", — розповів психолог Андрій Фоменко.

Порушення дихання уві сні: в чому небезпека?

"Порушення дихання уві сні, хропіння не дає можливості пірнати в глибокі фази сну: людина хоче пірнути, але не може, бо мозок чує це все. Тому близькі чи побратими, які бачать зупинки дихання уві сні, мають зрозуміти, що діагноз "апное" вже є. Й для того, щоб повноцінно виспатись, треба в першу чергу пройти діагностику та ліквідувати синдром обструктивного апное сну", — додав Погорецький.

Разом з тим, як додав спеціаліст далі, тут не йдеться про операції чи таблетки для того, щоб підлікувати хропіння: "Тому сон не налагодиться навіть на ротації, коли є можливість висипатися".

Як лікувати розлади сну?

"Хропіння, апное — це вібрація, а потім спадіння глотки та залипання, тобто глотка повністю злипається і людина не може дихати. Проте є неінвазивна вентиляція, коли одягається маска, подається потік повітря компресором: на вдих — більший тиск, на видих — менший. Глотка відкривається і людина спокійно спить", — розповів сомнолог.

ПТСР як причина порушення сну

"Якщо мова йде про постстресовий розлад, то сни можуть бути тривожними, виникати час від часу. Й вони не обов’язково вказуватимуть на ситуацію, яку безпосередньо переживала людина. Є також повторювані сни з переживаннями, які відтворює мозок внаслідок пережитої травматичної ситуації.

Проте з часом пережита стресова ситуація буде приходити до ладу, тому людину треба буде просто підтримувати. Це можуть бути не тільки формальні вправи на саморегуляцію дихання, творчі вправи. Також може бути й зміна алгоритмів поведінки людини, які будуть спонувати до відновлення сприйняття. Якщо людина буде здобувати нові враження, буде концентрувати свою увагу на позитивних явищах, то проблема ПТСР поступово нормалізується. Відновлення відбувається протягом 3-6 місяців", — пояснив Фоменко.

Як заснути при порушеннях сну?

"Вже давно впроваджується методика йогівських дихальних вправ. Зокрема, протягом 2-3 хвилин налаштуватися на сон, пробігшись по своєму тілу і включивши кожен м’яз на розслаблення. Всі думки викинути з голови і в сон заходити без питань: записали собі плани в щоденник і "пішли" в сон, аби навчитися засинати максимально швидко. Якщо заважає сон — можна використовувати беруші. Також має бути тепло, тому що коли холодно, то людина хоче ходити і зігріватися. Має бути темне місце, також не варто постійно дивитися новини. Також не слід заїдати стрес зайвою їжею, тому що сон тоді буде поверхневим", — додав сомнолог Погорецький.

Проте найголовніше, як зазначив спеціаліст наостанок, — це режим сну, зокрема, перший глибокий захід в сон: "З 23.00 починається в шестеро більше продукування гормону мелатоніну, аніж за решту ночі. Тому цей фрагмент ночі треба використати максимально й лягати спати в 22.00".

Фото: АрміяInform