Промінь рекомендує: Olive Taud з треком "Емоції грають"

Промінь рекомендує: Olive Taud з треком "Емоції грають"

Дніпрянка Olive Taud — мабуть, перша дівчина в українському хіп-хопі, що стала відомою на всю Україну. Принаймні в колах любителів цього жанру. Вона народилася в маленькому селі Привільне Дніпропетровської області, але ще дитиною переїхала з батьками в місто. Автор пісень, працює в стилях drill, jersey та UK garage. Представляє східну (себто, схіодно-українську) реп-сцену. Затвердилась у реп-тусовці завдяки проєкту Олдскульний Ніндзя, який з’явився у 2014 році. Авторитетні українські реп-видання визнали її стиль виконання унікальним для української сцени, принаймні з-серед дівчат. 

Реперка видала кілька альбомів і закрила проєкт Олдскульний Ніндзя в 2017-му. Тривалий час мовчала, а потім вирішила змінити звучання проекту на більше сучасне і стала писати музику під новим іменем — Olive Taud. Навесні 2019 року дебютувала з треком "Краща". Слідом вийшов "Way Ahead", записаний з африканським реп-виконавцем Kay Twist. В тому ж 2019 році Olive Taud отримала номінацію на премію Fresh 2019 від профільного видання Rap Ua.

Перед карантином (пам'ятаєте — був такий?) дівчина планувала видати перший повноформатний альбом як Olіve Taud. Але часи були непрості, і вихід альбому вирішено було перенести. Ну а потім сталася повномасштабна війна. З початку російського вторгнення в неї вийшли кілька синглів — зокрема "москаль, бойся" та "Жовто-синій".

Анна Заклецька та Денис Денисенко вивідали у реперки історію виникнення її псевдоніму, принципи колаборацій з реперами "західного берега", а також дізнались дещо про емоції та зрозуміли при чому тут гуси.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото надане артисткою

Ідеальних в ментальному сенсі людей вже немає. Емоції грають нами. І головне — не програти їм

Ми тут поки гуглили про тебе інформацію, знайшли що себуанською мовою (це мова корінних народів Філіппін) "taud" перекладається як "пізніше". Чи знала про це? Чи це випадковість? 

Все просто. Так як я за знаком Зодіака Стрілець, а англійською це Taurus, — я вирішила погратися з цим. Але оскільки я прибираю з життя все, що пов’язане з "— rus", то залишила тільки першу частину слова і просто додала в кінці літеру "d". Так і сформувався псевдонім.

Як цікаво! Дякуємо, що поділилася! Слухай, про тебе говорять як про реперку, яка гучно заявила про себе ще до зльоту Alyona Alyona та Alina Pash. У тебе є якісь улюблені виконавці, з якими ти співпрацюєш, контактуєш, плануєш дуети — можливо, навіть зараз над чимось працюєш? 

В основному я працюю з виконавцями із Західної України. Так як там культура україномовної музики більше розвинута. Останні мої роботи були з виконавцем Грубим з Івано-Франківська і Мірою Капітан із Рівного (зараз, наскільки я знаю, вона у Львові знаходиться). Власне, у Львові більше людей, пов’язаних з хіп-хопом, якщо ми говоримо саме про мою направленість. 

Артисти, які зараз випускають свої пісні, більше наближені до соціуму — немає такої великої дистанції як між артистами і слухачами, так і між жанрами, як це було раніше

Хочемо запитати про твоє дитинство. Уявляємо: привільні дніпровські простори, ти мала виходиш в поле (можливо, хтось на горизонті сапає бурячки) — і раптом починаєш читати реп (всі сміються). Чи як насправді сталося в тебе перше знайомство з хіп-хопом, що тебе надихнуло саму взятися за цю музику?

Насправді, все пішло не зовсім із села. Там все-таки більше роботи, ніж творчості. Я переїхала в місто у 5 років і, власне, уже в школі познайомилася з цією музикою. Але перші мої тексти справді були пов’язані з чимось сільським — про гусей, про квітки, про город тощо (сміється). Більше просто щоб посміятися, спробувати зарифмувати, але потім це стало переростати у щось більш серйозне.

Клас! Пам’ятаєш, у Аліни Паш теж є в пісні "Bitanga" рядок, який читається чоловічим голосом: "Ей, дівчина! Гусей покормила?"

Так, український реп починається з гусей! (всі сміються)

Добре, давай звернемося до трохи серйозніших питань. На твою думку, в якому зараз стані перебуває хіп-хоп сцена України? Чого їй не вистачає?

Якщо подивитись на те, що було 5 років тому, вже можна сказати, що рівень і якість музики, кількість артистів очевидно зросла. Те, що твориться зараз, мені подобається. Я бачу в цьому розвиток і позитивний ріст. Артисти, які зараз випускають свої пісні, більше наближені до соціуму — немає такої великої дистанції як між артистами і слухачами, так і між жанрами, як це було раніше. Якщо ти слухав реп, то не звертав увагу на поп-музику. Якщо слухав поп-музику, не знав, що коїться в хіп-хопі. Зараз воно все змішується, зливається в одну культуру і створюється щось нове.

Якщо ми вже про музику та її якість — в тебе є музична освіта? Чи тобі вистачає вміння працювати з синтезаторами, семплерами і створювати свої треки? Чи, можливо, ти співпрацюєш із кимось хто робить це за тебе?

Музичної освіти я не маю. Моя мама — фізик/математик, тому я з 11 років в цьому напрямі. Потім я зненавиділа фізику і пішла вчитись туди, де немає фізики, хімії і цього всього…

На філфак?..

Ні, я журналіст за освітою. І музикою, тобто саундпродюсуванням займається shozabeat — це бітмейкер з Одеси. Він повністю займається музикою, аранжуванням і продюсуванням. А моя частина — це тексти. 

Сьогодні ми презентуємо твою нову пісню "Емоції грають". Розкажи, про що вона?

Це пісня в новому для мене стилі. Це був як виклик — спробувати щось нове і вийти із зони комфорту. Дуже вдячна всій своїй команді — знову ж таки, shozabeat та виконавцю Простий, який є одним із найсильніших в жанрі та водночас моїм найкращим другом. Та, звичайно, я дуже вдячна всій своїй родині за підтримку і довіру — це дуже цінно для мене. 

Ця пісня про зміну настроїв. Про життєві ситуації і про почуття, які постійно вирують в нас. Про те, що ми не можемо бути ідеальними — і що у цьому, перш за все, немає сенсу. Головне — бути вірним собі, своєму вибору і відчувати задоволення від процесів, які відбуваються в житті. Впевнена, що кожен у цій пісні знайде своє значення, своє відображення. Бо ідеальних в ментальному сенсі людей, мабуть, вже не існує. Емоції грають нами. І головне — не програти їм. 

Слухати трек "Емоції грають" Olive Taud, як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.