Росія не здатна замінити збитий Ту-22М3 — генерал Романенко

Росія не здатна замінити збитий Ту-22М3 — генерал Романенко

Росія не спроможна випускати літаки стратегічної авіації Ту-160, Ту-95МС і Ту-22М3, розповів в ефірі Українського Радіо генерал-лейтенант, заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006–2010 роки) Ігор Романенко. Таким чином РФ не здатна замінити збитий 19 квітня цього року стратегічний бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3. Його вдалося вперше знищити у повітрі. І вперше було знищено дві російські ракети Х-22, які є важкою ціллю для протиракетної оборони, констатує генерал. У Росії залишилося кілька десятків бомбардувальників Ту, додає Романенко. Але частина з них на ремонті, а ті, що літають, змушені тепер будуть триматися під час атак далі від території України.

0:00 0:00
10
1x

Російський стратегічний бомбардувальник-ракетоносій Ту-22М3. Фото: commons.wikimedia.org

Ту-22М3 несе ракети Х-22 – складні цілі для ПРО

— Ту-22М3 – що це за бомбардувальник? Наскільки цінним він є для росіян і яку функцію виконує?

Це дуже гарне нарощення зусиль із точки зору знищення великих літальних апаратів Повітряно-космічних сил РФ. А-50 (у січні та лютому цього року були знищені 2 російських літаки далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50. У Росії залишилося тільки 6 таких дуже важливих для повітряної розвідки літаків – ред.) був не тільки літаком виявлення, але й управління засобами як в повітрі, так і на землі. Він працював з Іл-22, який використовував інформацію від А-50, тож була зруйнована система виявлення та управління цілями в повітрі, на землі та на воді. Росіяни досі не можуть оговтатися від цього, чергування не виходить і потенціал розвідки та управління в них зменшився, а це означає, що знизився й потенціал ведення бойових дій. 

Ту-22М3 – дальній стратегічний бомбардувальник. Й хоча й несе старі радянські ракети Х-22, проте вони мають велику швидкість та є дуже важкою ціллю для засобів протиракетної та протиповітряної оборони. На початку війни говорили, що вдалося щось знищити, а потім весь період не вдавалось. І тільки зараз, перед тим, як вдалося знищити сам літак, який запустив ці ракети, були збиті дві ракети. Більше того, стратегічний бомбардувальник, який йшов в повітряному строю за попереднім, відмовився від виконання завдань. Це дуже важливо, тому що критерієм роботи протиповітряної та протиракетної оборони є не тільки знищення засобів повітряного нападу, але й примушування ворога не виконувати свої завдання. Якщо засоби радіоелектронного подавлення впливають, то ракети падають не там, куди вони були націлені. Це впливає й на літаки.

Ракета Х-22. Фото: commons.wikimedia.org

"… що і було на максимальній дальності реалізовано"

— Керівник ГУР МО України Кирило Буданов заявив, що тиждень ловили цей бомбардувальник, очікували на нього в засідці. Чи можна зараз говорити, чим саме його було уражено?

У Сил оборони України з'явився відновлений комплекс С-200. Його ще в 2013 році знімали з озброєння, хоча я, як представник цього комплексу, й намагався боротися, писав рапорти й на тодішнього міністра оборони, й на тодішнього начальника Генерального штабу, університету відносно того, що цього робити не треба. Навіть якщо не відбулося пуску жодної ракети, росіянам доведеться організовувати цілу операцію для знищення цього комплексу, навіть одного дивізіону. Адже він є стратегічним підрозділом ППО, який працює на великій дальності, чого нам зараз бракує. 

Ігор Романенко. Фото: УНІАН

У закордонних джерелах йшлося про те, що наш воєнно-науковий комплекс, ГУР, Повітряні сили намагаються зараз переробити ці ракети для роботи в режимі "земля-земля", як росіяни зробили з С-300. Говорять про те, що такі ракети є. Хоча ця ракета велика – близько 7 тонн, й розміри ударів по обʼєктах противника показали, що оскільки вона така велика, то її виявляють та знищують сили ППО ворога. Точність також недостатня, мабуть, із того, що аналізували експерти. Але відбулося повернення до свого первинного обліку, тобто знищення цілі в повітрі (а вони призначалися ще з 60-х років для знищення стратегічних бомбардувальників, носіїв крилатих ракет, стратегічних розвідників), тому несподівано застосування цього комплексу для знищення А-50 та Ту-22М3 було ефективним. (Кирило Буданов не підтвердив припущення деяких західних ЗМІ, що нібито російські А-50 та Ту-22М3 були знищені комплексом С-200 – ред.)

Є різні версії, зокрема, чому його не збили тоді, коли він тільки повертався, проте тут треба говорити про конкретні ситуації. На відстані 30 км повинна бути вже модернізована ракета, тому що в залежності від ракет та умов стрілянини, дальність може бути від 180 до 300 км, що і було на максимальній дальності реалізовано. 

— А за скільки часу долітає, наприклад, така ракета, яку випускають із модернізованого С-200 і яка вражає ворожу ціль?

Декілька хвилин. Вони мають швидкість 1200 метрів на секунду на різній території. Крім того, це не означає, що ракета повинна фізично стукнути якусь повітряну ціль. У комплексу ППО Patriot ракета повинна знищувати ворожу ціль фізично, а тут вибухає бойова частина і вражаючими елементами – кулями знищується обʼєкт. Найімовірніше, влучили в систему двигунів, адже коли бомбардувальник падав, то один чи два двигуни ще працювали. Була пожежа, хоча пілот намагався долетіти й сісти. Тож тут було використане науково-технічне досягнення, а також непроста, високого рівня прицільна робота.  

Авіапромисловість РФ не спроможна випускати літаки стратегічної авіації 

— Скільки росіяни мають на озброєнні подібних бомбардувальників? Як впливає на них знищення цього одного? Адже в них тепер може з'явитися певний острах, що межа підльоту до України скорочується. Як окупанти діятимуть далі? 

Вони будуть відсуватися від можливих меж і цей літак зможе завдавати ударів по меншій кількості обʼєктів на території України. Це добре, адже буде пауза, вони будуть вивчати, розраховувати, що робити далі? Також загалом треба сказати, що авіапромисловість РФ зараз не спроможна випускати літаки стратегічної авіації Ту-160, Ту-95МС і Ту-22М3. 

У повітрі – вперше, на землі – ні

— Це через санкції та обмеження доступу до технологій? 

Так, через це, а також у звʼязку  із занепадом спроможності авіаційної промисловості РФ. Росія має декілька десятків таких літаків. Минулого року наша диверсійна група зайшла, пройшла пішки 600 км і на землі знищила ТУ-22М3. Умови виконання завдань були тяжкими, під час повернення групи загинули наші захисники. Тож знищення в повітрі цього бомбардувальника відбулося вперше, а загалом – не вперше. Російські Ту-95МС, Ту-160 були атаковані на їхніх аеродромах, тобто, безумовно, треба бити по таких цілях й ці цілі повинні бути пов'язані із паливом, НПЗ. По-друге, йдеться про заводи, які виробляють озброєння, насамперед – ракетне та авіаційне. Третє – це літаки на аеродромах та пускові ракетні установки противника. 

КОНТЕКСТ

У ніч на 19 квітня 2024 року російські окупанти завдали комбінованого удару ракетами різних типів та ударними БпЛА. Загалом ворог застосував 36 засобів повітряного нападу – 22 ракети різних типів та 14 ударних безпілотників. 

Українська ППО знищила 29 російських повітряних цілей:

– 2 крилаті ракети Х-101/Х-555;

– усі запущені того дня 14 ударних БпЛА типу"Shahed-131/136";

– 11 керованих авіаційних ракет Х-59/Х-69;

– 2 крилаті ракети Х-22.

Уперше зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил у взаємодії з ГУР МО України знищили у повітрі дальній стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 – носій крилатих ракет Х-22, якими російські терористи б’ють по мирних українських містах. І вперше було знищено дві ракети Х-22. Про це повідомили "Повітряні Сили ЗС України". 

Останні новини
Повернутися не можна залишитися: Positiff представив трек "А може, хочеш?"
Повернутися не можна залишитися: Positiff представив трек "А може, хочеш?"
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Музична синергія: ANKA, Stasya та NaYada спільно видали сингл "Карма"
Музична синергія: ANKA, Stasya та NaYada спільно видали сингл "Карма"
Ворог тисне, але наші Сили оборони доволі впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
Ворог тисне, але наші Сили оборони доволі впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
У Часовому Яру залишається 681 мешканець, дітей серед них немає — Чаус
У Часовому Яру залишається 681 мешканець, дітей серед них немає — Чаус
Новини по темі
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Ворог тисне, але наші Сили оборони доволі впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
У Часовому Яру залишається 681 мешканець, дітей серед них немає — Чаус
Маємо усі шанси переламати хід війни – Дикий
Ідеальним і абсолютно правильним був би міжнародний трибунал щодо злочинів РФ на зразок Нюрнберзького — Ліщина